Návštěva v partnerském sboru Herrnhaagu 2016

12.12.2017 00:00

Návštěva v partnerském sboru Herrnhaagu 2016

 

Návštěva partnerského sboru Rhein/Main proběhla ve dnech 15. - 20. července.

Zúčastnili jsme se společného víkendu v Herrnhaagu. Bratrská obec Herrnhaag má zajímavou historii i současnost. 

 

Herrnhaag - památník plný života
Zhruba před 280 lety postavili členové Herrnhutské Jednoty bratrské na vrchu Haaberg městečko Herrnhaag. Žilo zde více jak 1 000 lidí z 25 národů.
Po 15 letech rozkvětu musela být práce přerušena a obyvatelé městečka byli rozptýleni.  Herrnhaagu bylo vysláno do světa více než 600 misionářů.
I dnes je Herrnhaag živé místo, které je známé místně i mezinárodně. V současné době slouží ke čtyřem účelům:
Centrum i úkol Svazu přátel
Z původně 17 budov zbyly v polovině dvacátého století jen čtyři. Aby se zachránily zbytky bratrské obce, byl založen v r. 1959 v Neuwiedu Spolek přátel Herrnhaagu. V r. 1960 koupil spolek severní část se dvěma budovami, studní a 2,5 hektary pozemku. V prvních letech šlo hlavně o záchranu hraběcího domu - tzv. Lichtenburgu s barokním sálem a Schwesternhausu - Domu sester. V r. 2012 byl znovu postaven Brunnenhaus - altán kolem studně, který byl zničen v r. 1956.  Po opravě budov pro ně hledal spolek využití. Tak postupně vznikla Sozietät - komunita Herrnhaag; dílna pro sociálně znevýhodněnou mládež a místo setkávání pro sbor Jednoty bratrské.
Životní prostor pro komunitu
Po kompletní rekonstrukci Schwesternhausu (Domu sester) se do domu v r. 1989 nastěhovala Sozietät (komunita) Herrnhaag. Skupina žije v ekumenicky orientovaném společenství a je otevřena pro hosty, kteří po různě dlouhou dobu a z různých důvodů v komunitě žijí. Pomáhá jim najít jejich místo v životě.
Dílna s perspektivou
V r. 2001 byla založena sociální dílna. Je to kvalifikační projekt pro mládé lidi, kteří neukončili základní školní docházku, byli dlouhou dobu nezaměstnaní, nebo jsou v obtížné sociální situaci. Tento projekt je podporovaný Evropským sociálním fondem. Cílem je posílit u mladých lidí pocit vlastní hodnoty, objevit a rozvíjet vlastní schopnosti a talent. Pod vedením zkušených mistrů se zde učí základům řemesel - truhlářství, zámečnictví, zahradnictví a vaření. Jejich práce napomáhá renovaci sálu i celé budovy Lichtenburgu a jeho zahrad.
Místo setkávání Jednoty bratrské
Společné víkendy, dovolené, slavnosti, setkávání pěveckých sborů, pobyty pro děti a mládež z Německa i sousedních evropských zemí - Herrnhaag je už po léta místo setkávání členů a přátel Jednoty bratrské. Od r. 2005 tu jsou i sborové místnosti Jednoty bratrské sboru Rhein/Main, který sídlí ve Frankfurtu, jehož členové žijí ale rozptýleni po celém Hessensku.